Boj proti stárnutí

Published on 06.04.2016

Co je stárnutí? Co způsobuje, že stárneme? Je to ve skutečnosti mnoho faktorů, které přispívají ke stárnutí ( poškození volných radikálů, hormonální změny atd. ). Ze všech faktorů, které nás činí starými však vyčnívají dva a to proto,že doposud byly považovány za nedotknutelné.

- Hayflickův Limit
- Glykace proteinů

Hayflickův limit: Životnost buněk

Hayflickův limit je pojmenován po člověku.který jej před téměř čtyřiceti lety objevil. Stručně popsáno- všechny buňky mají jen omezenou kapacitu se v průběhu našeho života dělit. Tato kapacita je různá pro různé typy buněk v našem těle, ale už v ranné dospělosti je polovina této kapacity dělení vyčerpána. Ve středním věku zbývá jen 20 - 39% této kapacity a v tomto bodě začíná stárnutí a posléze přichází smrt.
Tato omezená schopnost buňky se “ zachovat” se nazývá Hayflickův limit. V důsledku určuje HL délku života na buněčné úrovni.
S každým dalším dělením je pravděpodobnost, že se buňka znovu rozdělí nižší. Nakonec se přestane dělit úplne a stává se, jak říkáme, zestárlou.
Stáří je poslední fází buňky před jejím odumřením. Zestárlé buňky jsou stále živé a metabolicky aktivní. Nejsou však již schopny dále se dělit.
A co je důležitější; tyto buňky mají na svědomí vše, co nám na staří tolik vadí- například rozdíl mezi pružnou pokožkou dítěte a vrásčitou pokožkou seniorů.

Jak buňky stárnou?

Buňky, které se blíží Hayflickovu limitu se dělí méně často a stávají se odlišnými ( odchylnými ). Nabývají různých nepravidelných tvarů. Neseskupují se v paralelních řadách ale nabývají zrnitého vzhledu a odlišují se tvarem i velikostí. Tento zdeformovaný vzhled se se nazývá ZESTÁRLÝ FENOTYP a je doprovázen poklesem funkčnosti buňky - procesem, který byl donedávna považován za NEZVRATNÝ.

Převratný objev: zvrat stárnutí

Ukazuje se, že nejen že můžeme zvrátit proces stárnutí na buněčné úrovni - a to poměrně jednoduše a RYCHLE, ale také systematicky na úrovni orgánů. Stáří můžeme zvrátit ve rámci toho, jak vypadáme a jak se cítíme. Tím mám na mysli naši pokožku, vlasy a to, kolik máme energie. A dále, samozřejmě, můžeme zvrátit stárnutí ve smyslu prodloužení života.


V čem spočívá tajemství?

Látka, o které hovořím je L-carnosin. Je to přirozeně se vyskytující kombinace dvou aminokyselin, alaninu a hystadinu, která byla objevena v Rusku na počátku století. Vzhledem k tomu, že převážná část výzkumu probíhala v Rusku byl tento až donedávna v USA téměř nedostupný. V poslední době bylo provedeno několik studií a pokusů potvrzujících výzkumy v Rusku. Za zmínku stojí série překvapivých pokusů provedených v Austrálii, které potvrzují,že carnosin omlazuje stárnoucí buňky. Buňky “ kultivované “ carnosinem žily déle a zachovaly si mladistvý vzhled a zákonitosti růstu.

Tím pravděpodobně nejvíce vzrušujícím výsledkem studií je zjištění, že carnosine je skutečně schopen zvrátit známky stárnutí v buňkách.


Zvrat stárnutí

Když vědci zkultivovali zestárlé buňky pomocí carnosinu, prokazovaly tyto buňky omlazený vzhled a často zvýšenou schopnost se dělit. Při převodu zpět na medium postrádající carnosin se známky stárnutí velmi rychle objevily znovu.

Prodloužení života buněk

Navíc, medium obsahující carnosin prodloužilo životnost buněk - dokonce starých buněk. Když vědci vzali staré buňky, které již prošly 55-ti děleními a převedli je na medium s carnosinem, přežily tyto buňky až 70 dělení v porovnání s 57 až 61 děleními u netransferovaných buněk.


Toto představuje 25-ti procentní nárůst v počtu buněčných dělení!
V rámci života buněk je to nárůst o neuvěřitelných 300%. Buňky s carnosinem dosáhly 413-ti denní životnosti v porovnání s kontrolními buňkami - 126 až 139 dnů.

Prodloužení délky života

Zatím jsme mluvili jen o buňkách. Co ale znamená carnosin pro délku života ? Nová ruská studie na myších ukázala,že u myší,kterým je dodáván carnosin je pravděpodobnost, že dosáhnou maximální délky života dvakrát větší. Carnosin také významně redukuje vnější projevy stárnutí. V důsledku jeho podávání vypadaly myši mladší. 44% z nich mělo lesklou srst. U myší,kterým nebyl podáván carnosin to bylo jen 5%. To představuje o 900% větší šanci vypadat mladě i ve vysokém věku.

Cítit se znovu mladý

Dalším důležitým rozdílem mezi léčenou a neléčenou myší byl v chování. Pouze 9% neléčených myší se ve stáří chovalo mladistvě. V kontrastu s 58% myší, kterým byl podáván carnosin.

Silný antioxidant

Carnosin je jednoduše jedním z nejsilnějších známých antioxidantů. Je to výborný “ čistič” těžkých kovů a silný autoregulátor. A stojí sám, co se týče prevence a zvratu glykace proteinů.

Autoregulátor

Carnosin ma pozoruhodnou schopnost potlačit tělesné procesy, které jsou nadměrné a zrychlit ty, které jsou potlačené.


Glykace proteinů: cukr a stárnutí

Glykace je nekontrolovaná reakce cukrů s proteiny. Je to jako když ohříváte cukr a ten karamelizuje. V důsledku je glykace to, co se stane když nadbytečné cukry “zkaramelizují” proteiny v našem těle. V procesu stárnutí je to zásadní faktor a je obzvláště ničivý u diabetiků.

Vaše tělo je tvořeno převážně proteiny. Proteiny jsou v podstatě složky mající na starosti každodenní fungování Vašeho těla. Proto cokoli, co způsobí zhoršení stavu proteinů má tak dramatický dopad na tělesné funkce a vzhled.

Díky převážně destruktivním vlivům cukru a aldehydů mají proteiny v našem těle tendenci podléhat v průběhu stárnutí těmto destruktivním změnám. Tyto ničivé změny jsou primárním faktorem nejen v samotném procesu stárnutí, ale i v příbuzných projevech stárnutí jakými jsou vrásčitá pokožka, šedý zákal a poškození nervové soustavy - zejména mozku. Studie ukazují, že carnosin je úcinný v boji proti všem těmto formám modifikací proteinů.


Modifikace proteinů a dlouhověkost

Jak jsem řekl, stárnutí je spojeno s poškozením buněčných proteinů. Carnosin ale buněčné proteiny před poškozením chrání a to nejméně dvěma způsoby:

1) Váže se se skupinami karbonylů nebo aldehydů, které ocitnou-li se samotné, útocí a vážou se s proteiny.

2 ) Funguje jako antioxidant, který zabraňuje tvoření oxidovaných cukrů. Tyto jsou také nazývány AGEs ( zkratka anglického Avanced Glycosylation End -products - pokročilé glykované finální produkty ) . Jedná se skutečně o již výše zmíněnou karamelizaci cukrů. Rozhodujícím faktorem zde je, že čím méně AGEs je ve vašem těle , tím mladší jste.
Oba tyto procesy mají velký význam v anti- aging terapii ( terapii proti stárnutí). Klíčové je, že carnosin nejen že zamezuje tvorbě příčných vazeb, ale eliminuje příčné vazby, které se již dřív v proteinech utvořily a tím obnovuje normální funkci membrán.

Zvrat stárnutí

Hladina carnosinu v našem těle přímo souvisí s délkou a kvalitou našeho života. A jelikož hladina carnosinu klesá úmerne s přibývajícím věkem, představuje doplňování carnosinu jednu z nejúčinnějších věcí, kterou můžete udělat a pozdržet tak ničivou sílu stáří.


Chybějící článek

I když je carnosin velmi důležitý, má jeden nedostatek ( v uvozovkách ). Ten se nazývá lipofuscin.

Lipofuscin je barvivo (pigment) běžně se vyskytující ve stárnoucím mozku a jiných tkáních, například kůží. Sám o sobě není nebezpečný. Je vedlejším produktem neškodných reakcí, které se již uskutečnily. Například, jedním z vedlejších produktů poškození volných radikálů a poškození proteinů je právě lipofuscin.

Nicméně, doplňujete-li carnosin , děje se něco jiného. Carnosin se rychle váže s aldehydy a zabraňuje jim poškozovat proteiny. Vedlejší produkt této reakce je lipofuscin. Máme zde tedy opět neaktivní sloučeninu lipofuscinu, tentokrát ale jako produkt ochrany před poškozením proteinů. V jiném smyslu, pomocí carnosinu vyměníme poškození proteinů za lipofuscin.

Jak jsem již dříve řekl, lipofuscin sám o sobě není škodlivý. Nicméně, pokud se jej časem nahromadí příliš, může narušit buněčné funkce a funkce orgánů ( tento proces je urychlen, když doplňujete carnosin). Konečný součet tedy je, že jakkoli je produkován,( ať už jako výsledek poškození proteinů nebo jako důsledek užívaní carnosinu v rámci prevence poškození proteinů), chcete se jej zbavit.

COMMENTS

No customer comments for the moment.

Add a comment

Košík    
0 x Produkty (prázdný)

Žádné produkty

Bude determinováno Doručení
0 Kč Celkem

K pokladně

Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem
0 ks zboží. 1 produkt v košíku.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Bude determinováno
Celkem (s DPH)
Pokračovat v nákupu Objednat