Když se řekne "bez tuku", obyčejně se tím myslí "zdravé"

Published on 27.03.2016

Je sice pravda, že se tato asociace v mnohých případech obhájí, v širší perspektivě je ale takové zevšeobecnění nebezpečně plytké. Běžný spotřebitel je denně masírován reklamními slogany, které daly slovu tuk pejorativní charakter. Obsah tuku se stal jakousi stupnicí zdravosti výrobků. Když reklama říká "snížili jsme obsah tuku o 15%..", automaticky to evokuje představu, že propagovaný produkt je v nové generaci o 15% zdravější. Tato marketingová propaganda vytvořila mýtus škodlivosti, tam ale její edukativní funkce skončila. Při honbě za nezaslouženým ziskem jaksi zapomněla dodat druhou půlku pravdy, tedy že slovo "tuk" je jenom souhrnné označení širokého spektra mastných kyselin s rozličnými, nezřídka úplně protichůdnými vlastnostmi. Je nesporným faktem, že tuky představují naprosto nezbytnou součást naší výživy. Není proto možné házet je všechny do jednoho pytle. Mělo by být v zájmu všech lidí zbavit se neopodstatněné představy strašáka, který číhá v potravě a způsobuje obezitu, kardiovaskulární choroby a rakovinu. Tato skutečnost má kořeny v nedostatečné informovanosti a bývá šikovně zneužívána výrobci potravin, kteří pak nabízejí hydrogenované margaríny a další pseudo-tuky jako to pravé pro lidské zdraví. Všechny tuky ale nikdy nebyly a ani nemohou být příčinou chorob. Pravým viníkem je nadměrná konzumace tuků živočišného původu a destruktivní zpracování většiny tuků na našem talíři.

Tuky léčí, tuky zabíjí

Tisíce výzkumů, které měly za cíl odhalit pravdu o tucích v lidské stravě dospěly k jednoznačným závěrům. Škodlivé účinky vykazují nasycené tuky živočišné a všeobecně tuky tepelně či jinak upravené.
Velmi populární téma je cholesterol. Je to látka pro tělo nezbytná a tělo ji samo dokáže syntetizovat. Cholesterol byl původně bez rozdílu označen jako hlavní příčina kardiovaskulárních chorob a jako zabiják v podobě infarktu. Dnes už víme, že tyto vlastnosti má "špatný" LDL cholesterol, pocházející z tepelně upravených živočišných produktů, jehož konzumace způsobuje atherosklerózu.

Nepřehlédnutelným faktem je, že v tucích se v organismu ukládají toxické látky přijaté tělem v potravě. Hospodářským zvířatům ve velkochovech je dnes podáváno velké množství léků a jiných látek kvůli zvýšení produkce. Část z nich nevyhnutelně končí v tukových kapénkách uvnitř tkání, v mléce a hlavně ve vrstvách podkožního tuku chovaných zvířat.

Tepelná úprava tuků, popř. jejich žluknutí a také hydrogenace rostlinných tuků (jejich ztužení) produkuje TRANS-MASTNÉ KYSELINY, které jsou pro organismus vysoce toxické. Jsou absorbovány do buněčných membrán a oslabují je, zvyšují hladinu "špatného" cholesterolu se všemi jeho důsledky. Pradoxem přitom je, že potravinářský průmysl nahradil živočišné tuky hydrogenizovanými rostlinnými tuky právě kvůli cholesterolu. Teď se zase na trhu objevují nové hydrogenizované tuky, které díky modernímu zpracování neobsahují trans-mastné kyseliny. Jaká slabina však za čas vyplave na povrch u těchto tuků?!

Přehřáté tuky jsou navíc jen těžko rozpustné ve vodě, což je další problém, pokud uvážíme, že naše tělo je především voda, a tyto tuky mají být jeho výživou. Je pravda že se nakonec stanou jednou součástí - v podobě lepivého odpadu ve střevech, zhoubných nánosů v našich cévách a jako "lepidlo", které ucpává tělo na všech úrovních, včetně samotných buněk. Teplo také ničí vitamíny rozpuštěné v tucích a enzymy, které jsou ke správnému strávení nezbytné.

Na základě těchto a mnoha dalších faktů můžeme problematiku tuků uzavřít: Stejně jako u ostatních potravin, veškeré snahy o zlepšení přírodního materiálu, jakožto potravy člověka přináší nedozírné destruktivní následky na lidském zdraví. Masivní nárůst srdečních a cévních onemocnění je zcela jasným důkazem, stejně jako rakovina tlustého střeva, v níž jsme my Češi "mistři světa". Ta je výsledkem smutné éry komunismu, kdy vepřové maso bylo základním kamenem jídelníčku a čerstvá zelenina na talíř jakoby nepatřila. Spotřeba živočišných produktů přitom v posledním století několikanásobně stoupla nejen u nás, ale v celém západním světě - tedy tam, kde se s výše uvedenými chorobami bojuje nejvíc.

Syrové tuky rostlinného původu = správná volba

Pro přirozenou výživu člověka lze doporučit pouze tuky rostlinné a tepelně nezpracované. Takové najdeme v olejnatých semenech (len, sezam, slunečnice, dýňové semínko, konopné semínko, kokos) a v ořeších, v olivách a avokádech, nebo v durianu, což je mohutný tropický plod, nazývaný "Král ovoce". Nejhodnotnější zdroje jsou olivy, avokádo, chia semínka, konopné a lněné semeno. Používat lze také za studena lisované oleje, balené ve tmavých lahvích, a skladované v chladu. Tyto tuky dokonale pokryjí potřeby lidského organismu, nezatěžují ho a jsou dobře stráveny a vstřebány.

COMMENTS

No customer comments for the moment.

Add a comment

Košík    
0 x Produkty (prázdný)

Žádné produkty

Bude determinováno Doručení
0 Kč Celkem

K pokladně

Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem
0 ks zboží. 1 produkt v košíku.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Bude determinováno
Celkem (s DPH)
Pokračovat v nákupu Objednat