Vše co umí bílý česnek umí černý také, jen silněji a účinněji. Má totiž více než 2x silnější antioxidační aktivitu než čerstvý česnek. Jeho příprava je v Asii známá po tisíce let.
Česnek je všeobecně známý díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus.
• posiluje imunitní systém
• podporuje srdeční činnost
• snižuje hladinu cholesterolu
• pomáhá při snižení krevního tlaku
• přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi
• má vysoký obsah antioxidantů
• působí antibakteriálně
• dodává množství vitamínů a minerálů
Fermentované potraviny jsou velmi v oblibě, protože bývají zpravidla silnější, stravitelnější, lepší... prostě "up-graded" a mocnějšími nositeli živin, než jejich nefermentované verze. Mnohdy obsahují spoustu nových látek, které vzniknou nebo se transformují až během procesu fermentace nebo tento proces velmi zlepší vstřebatelnost těch látek, které již potravina má. Černý česnek je klasický česnek podrobený procesu přirozené fermentace - zrání. Za kontrolovaných teplotních a vlhkostních podmínek se tato vybraná thajská odrůda česneku přirozeným zráním vlastně pomalu karamelizuje, čímž si získá mimořádně chutné vlastnosti, ale hlavně specifický obsah látek a živin. Tento druh česneku zůstává po celou dobu 30 denní fermentace ve své přirozené slupce a proto se před konzumací loupe. Oběma rukama ho shora stáhneme a vykoukne na nás černý, krémový poklad, chutí připomínající švestky a měkké sušené ovoce. Fermentací se výrazně sníží jeho ostrá chuť a aroma, která je jemná a nasládlá a přestože je patrný lehký podtón česneku, chybí jeho často neoblíbená a typická ostrost a specifický pach. Kromě jiné barvy získává i novou vláčnou a jemnou konzistenci připomínající želé. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (ze zdravotního hlediska nejdůležitější složka klasického česneku) na více stabilní a více pro tělo vstřebatelné sloučeniny. Česnek pak navíc obsahuje stabilní a ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny jako je S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), velmi silné antioxidanty, které mají více jak 98% vstřebatelnost! Dále obsahuje některé v tucích rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a další látky, například důležité minerály jako hořčík, vápník, fosfor a selen. Nejdůležitějšími složkami v černém česneku jsou ale právě prvně zmiňované ve vodě rozpustné sulfáty. Česnek je velmi silná potravina z hlediska mikrobiomu - avšak neničí zažívací flóru ve střevech, kterou ničí třeba farmaceutická antibiotika. Na rozdíl od nich česnek nenarušuje imunitní systém. Čerstvý česnek je však důležité velmi dobře rozžvýkat, protože právě při jeho rozmělňování je aktivita jeho složek správná a nejvyšší. Toto může být občas problematické jak z etického (česnekový zápach z úst) tak chuťového (někdo čerstvý česnek rozkousat prostě nezvládne) hlediska. U kvalitního černého česneku však tyto problémy zcela odpadají, protože vůbec nevytváří specifický česnekový odér a je navíc velmi chutný.
Složení : 100% fermentovaný česnek
Nutriční hodnoty ve 100 g :
energetická hodnota : 257,71 kcal
tuky : 0,15 g
z toho nasycené : 0,05 g
sacharidy : 55,29 g
z toho cukry : 11,76 g
bílkoviny : 8,80 g
vláknina : 3,91 g
železo : 1,80mg
sodík : 9,56 mg
vápník : 42,93 mg
draslík : 766,55 mg
Skladování : skladujte v suchu při pokojové teplotě
Země původu : Thajsko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.