Nakupte nad 2.000,- a dopravu máte ZDARMA. Pro ostatní země EU doprava ZDARMA nad 163 €. Ke každé objednávce od nás dostanete malou pozornost zdarma.

Včelí zázrak: Propolis

Věděli jste, že med není jediná věc, kterou včely vyrábějí? Včely také vyrábějí z mízy jehličnatých stromů nebo stálezelených rostlin sloučeninu zvanou propolis. Když mízu spojí se svými výtoky a včelím voskem, vytvoří lepkavý, zelenohnědý produkt, který používají jako nátěr na stavbu úlů.

 

Propolis je pryskyřičná voskovitá látka, kterou včely vytvářejí smícháním svých slin se včelím voskem a sloučeninami z různých rostlin a stromů. Včely ji používají k utěsnění mezer v úlu, aby zabránily vniknutí vetřelců. Propolis má také antimikrobiální vlastnosti a může včely chránit před patogeny. Propolis je silný antivirový a antibakteriální léčivý prostředek. Pokud je propolis kvalitní a správně používaný, má schopnost zpomalit, zvrátit, a dokonce zastavit infekce mnoha různých druhů. Propolis neobsahuje pouze jednu sloučeninu antivirové látky, nese více sloučenin antivirových látek - někdy dokonce desítky.

 

 

Již před tisíci lety využívaly starověké civilizace propolis pro jeho léčivé vlastnosti. Řekové ho používali k léčbě abscesů. Asyřané jej přikládali na rány a nádory, aby bojoval proti infekci a napomáhal procesu hojení. Egypťané ho používali k balzamování mumií.

Složení propolisu se může lišit podle toho, kde se včely nacházejí a k jakým stromům a květům mají přístup. Například propolis z Evropy nebude mít stejné chemické složení jako propolis z Brazílie. To může vědcům ztěžovat vyvozování obecných závěrů o jeho prospěšnosti pro zdraví.

 

Léčivé látky v propolisu

Vědci identifikovali v propolisu více než 300 sloučenin. Většinu těchto sloučenin tvoří polyfenoly. Polyfenoly jsou antioxidanty, které bojují proti nemocem a poškození v těle.

 Konkrétně propolis obsahuje polyfenoly zvané flavonoidy. Flavonoidy jsou produkovány v rostlinách jako forma ochrany. Běžně se vyskytují v potravinách, o nichž se předpokládá, že mají antioxidační vlastnosti, včetně: ovoce, zeleného čaje, zeleniny a červeného vína.

 

Co říká výzkum

Propolis má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a protizánětlivé účinky. Vědecký výzkum propolisu je však omezený. Vědci si nejsou přesně jisti proč, ale zdá se, že včelí produkt poskytuje ochranu před některými bakteriemi, viry a plísněmi.

 

 

Hojení ran

Propolis obsahuje speciální sloučeninu zvanou pinocembrin, flavonoid, který působí jako antimykotikum. Díky těmto protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem je propolis užitečný při hojení ran. Jedna studiej zjistila, že propolis může pomoci lidem, kteří měli traumatické popáleniny, rychleji se hojit tím, že urychluje růst nových zdravých buněk.

Jiná studie zjistila, že lokální alkoholový extrakt z propolisu byl účinnější než steroidní krém při snižování žírných buněk v ranách po chirurgických zákrocích v dutině ústní. Mastocyty jsou spojovány se zánětem a zpomaleným hojením ran.

Opary a genitální herpes

Masti, které obsahují 3 % propolisu mohou pomoci urychlit dobu hojení a zmírnit příznaky jak u oparů, tak u vředů po genitálním oparu.

Jedna studie zjistila, že když se lokální propolis aplikoval třikrát denně, pomáhal hojit opary rychleji než jiná léčba. Vědci zjistili, že propolisový krém nejenže snižoval množství herpes viru přítomného v těle člověka, ale také chránil tělo před budoucím vznikem oparu.

 

Rakovina

Bylo naznačeno, že propolis může hrát roli i při léčbě některých druhů rakoviny. Podle jedné studie mezi protirakovinné účinky této látky patří např:

- brání rakovinným buňkám v množení

- snížení pravděpodobnosti, že se buňky stanou rakovinnými

- blokování drah, které brání rakovinným buňkám ve vzájemné signalizaci

 

Studie rovněž naznačila, že propolis by mohl být doplňkovou terapií - nikoli však jedinou léčbou - rakoviny. Jiná studie zjistila, že užívání čínského propolisu by mohlo být užitečnou doplňkovou terapií při léčbě rakoviny prsu díky jeho protinádorovým účinkům na buňky rakoviny prsu.

 

 

 

 

Zdroj: MedicalNewsToday

https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis?c=494921810683#what-is-propolis

 

Pokud vás toto téma zajímá, doporučujeme další články: 

https://budejovice.rozhlas.cz/vceli-zazrak-propolis-nici-rakovinove-bunky-likviduje-bradavice-leci-spaleniny-7679013

 

 

Zpět do obchodu